Je voelt je rot. Je voelt je alleen. Het lijkt alsof het met iedereen goed gaat, behalve met jou. Voor de buitenwereld doe je vaak alsof. Maar van binnen voel je je leeg, donker. Als je een moment voor jezelf alleen hebt, merk je misschien zelfs dat je verdrietig bent, of boos, of allebei. Of je voelt helemaal niks. En je vraagt je af: hoe kàn dat nou? Er zijn toch echt momenten geweest dat het beter met je ging! Je wilt het liefst verdwijnen, je verstoppen, dat dit moment voorbij is. Of misschien is dit gevoel inmiddels zo bekend, dat je je niet meer herinnert wanneer het beter met je ging. Wat is er met je aan de hand? En vooral, hoe kan je zorgen dat je je weer beter voelt?

Om je beter te voelen, zijn er vijf dingen die je moet weten. Als je deze vijf punten niet weet, is de kans groot dat je je nooit gelukkiger zult voelen. De vijf belangrijkste punten die je moet weten om je beter te voelen:

  1. Je bent niet de enige. Op het moment dat jij je niet gelukkig voelt, lijkt het vaak alsof iedereen om je heen daar geen last van heeft. Dat jij de enige bent die zich zo voelt. Dat is niet zo. Er is NIEMAND die zich altijd gelukkig voelt. Ook al doen veel mensen soms alsof dat wel zo is. IEDEREEN voelt zich weleens rot. Ok, de een iets vaker dan de ander. Mensen hebben, net als jij, de neiging zich terug te trekken als ze zich niet fijn voelen. Dat is een gezonde, natuurlijke impuls. Wij zien daardoor meer gelukkige dan ongelukkige mensen om ons heen. Maar als jij je in je eentje thuis rot zit te voelen, bedenk dan dat er op datzelfde moment duizenden mensen om jou heen thuis zitten en zich rot voelen.
  • Er is niets met jou aan de hand. Ik zal het nog een keer zeggen: ER IS NIETS MET JE AAN DE HAND. Je voelt je rot. Misschien voel je zelfs niets meer, behalve leegte. En toch blijf ik volhouden dat er niets met je aan de hand is. Jij bent zo gezond als het maar kan. Alleen, je hebt iets meegemaakt waar je jezelf voor of tegen beschermt. En als dat waar je jezelf voor beschermt, te lang duurde, dan kan het zijn dat je jezelf HEEL GOED moest beschermen. Zo goed, dat je je gevoel hebt afgesloten. Dat heb je gedaan uit zelfbescherming. Dat was het beste dat je kon doen. De kans is groot dat datgene waar je jezelf tegen beschermde, je nu niet meer bedreigt. Maar het mechanisme dat je als bescherming in werking hebt gezet, zet je nu niet zomaar uit.
  • Jouw gevoel liegt niet. Alles wat je voelt, klopt. Wij willen als mensen graag veel controle hebben. Dat geeft een fijn gevoel, omdat we dan geen onverwachte dingen meemaken. Zodat we geen onverwachte gevoelens krijgen. Maar die controle die we hebben, is zeer beperkt. We kunnen ons eigen gevoel negeren. We kunnen ons gevoel ontkennen. Of we kunnen het zelfs uitzetten. Maar wàt we voelen, daar hebben we geen controle over. Dat is heel goed. Want daardoor is je gevoel ook je leidraad. Omdàt het altijd waar is. Als je leert om naar je gevoel te luisteren, zul je merken hoe geweldig je gevoel is! Altijd spot on! Die onbewuste kennis over wat er aan de hand is, zit helemaal in jouzelf. Bij iedereen. We zijn véél slimmer dan we zien. 
  • Je kunt jezelf troosten. Eigenlijk is het nog sterker: jij bent DE ENIGE die jezelf kan troosten. Dit klinkt misschien gek. Want hoe fijn kan het zijn als iemand anders een arm om je heen slaat? Ik zal het uitleggen. Het warme gevoel dat je krijgt als iemand een arm om je heen slaat, of als iemand jou een welgemeende knuffel geeft, ken je dat? Misschien kun je dat gevoel je zelfs een beetje herinneren nu je eraan denkt. Als jij dat warme gevoel hebt, dan zit dat in jou. Dat is niet iets dat de ander aan jou geeft. Dat kan zo lijken, maar wij kunnen als mens geen gevoel in een ander ‘planten’. Net zoals we als mensen geen gedachten in een ander kunnen ‘planten’. Jij blijft altijd de baas over jouw eigen gevoelens en gedachten. Wat er wèl gebeurt, is dat de ander dat warme gevoel in jou oproept. Het is fijn als een ander dat met je doet. Maar daar heb je de ander niet voor nodig. In de kern ben jij degene die het werk doet. En dat kun je dus ook zonder de ander. Probeer het maar eens. 
  • Als je je ècht beter wilt voelen, is opluchting nodig. Dat gevoel waarbij je vanzelf diep uitademt. Dat is wat sommige mensen ook wel ‘loslaten’ noemen. Opluchting heeft met overgave en acceptatie te maken. De eerste stap om je beter te gaan voelen, is daarom accepteren dat je je niet gelukkig voelt. Als je daarbij uit kunt ademen, opluchting voelt dat je je ongelukkig mag voelen, dan heb je de allerbelangrijkste eerste stap gezet om je weer gelukkig te voelen! Als je nieuwsgierig bent naar wat de volgende stappen zijn, mail me dan voor een vrijblijvende kennismakingsafspraak. Want misschien ben jij toe aan een Completion Process. (Lees hier meer over een Completion Process).