Om je uit te leggen hoe ik werk, is het handig om eerst iets te weten over trauma en gevoelens. Daarom leg ik dat hieronder uit. Als je helemaal naar beneden scrolt, lees je meer over wat ik voor je kan doen.

Wat is trauma?

Wij zijn als mens prachtig gemaakt en wij kunnen ons aan veel aanpassen. Dat is onze overlevingsstrategie als soort. In ons leven gebeuren er echter dingen waardoor we

In paniek raken

(intense) pijn ervaren

Schaamte voelen

In een kramp schieten

Ons afgewezen voelen

Onmacht voelen

Eenzaamheid ervaren

Etc.

Als er op zo’n moment geen directe opluchting volgt, slaan we deze gebeurtenissen op in ons lichaam en in ons onbewuste. Het verzwakt onze flexibiliteit. Zowel lichamelijk als psychisch verstarren we. Dit is trauma. De mate waarin kan sterk verschillen, maar ieder mens ervaart trauma. 

Het proces van trauma helen is wat wij leven noemen. De een is zich daar meer van bewust dan de ander. Als mensen heel heftig trauma mee hebben gemaakt, is dat vaak hartverscheurend. Maar misschien is het je wel eens opgevallen dat mensen die jij erg levenswijs vindt, vaak een heftige levensgeschiedenis achter de rug hebben. Dat is niet toevallig. Als het je lukt om je eigen trauma te helen, ontwikkel je emotionele volwassenheid. Hoe heftiger het trauma is dat je hebt opgelopen, hoe groter je potentie om te groeien. Met andere woorden: er zit een ‘silver lining’ zoals de Amerikanen dat zo mooi zeggen aan trauma. Maar de weg naar heling is geen gemakkelijke. Ik zal het uitleggen.

Trauma ontstaat vooral in je vroege kindertijd. Je hebt dan nog geen mentaal vermogen om situaties te analyseren en relativeren. De enige mogelijkheid van jouw lichaam is het trauma op te slaan. Hierdoor ontstaan blokkades die jouw levensenergie afsluiten of omleiden. Stel je jouw levensenergie voor als een stromende rivier. Steeds als je trauma opslaat, ontstaat er een steen of zelfs rotsblok in jouw rivier. Hoe meer rotsblokken, hoe meer het water zich zal verspreiden. In alle situaties die zich vervolgens in jouw leven voordoen, stroomt deze energie niet meer optimaal. Op plekken waar het trauma bestaat, zal, zolang het onderliggende trauma niet geheeld is, nieuw trauma ontstaan. Achter de oude rotsblokken blijven nieuwe stenen gevangen. Net zolang tot het trauma zo groot is geworden, dat je er niet meer omheen kunt. Dit gebeurt bij iedereen.  

Hoe kun je trauma helen?

Omdat trauma zich nestelt in ons lichaam en in ons onbewuste, zijn er verschillende mogelijkheden dit te helen. Ik kan je vast verklappen dat alleen praten erover niet helpt! Het helen van trauma is gelukkig mogelijk. Het geeft ons onze flexibiliteit terug. Het geeft ons ruimte, zelfvertrouwen, blijdschap en innerlijke rust.

Maar wat is er dan nodig om trauma te helen? Het antwoord is: op-lucht-ing. De diepste heling kun je bereiken door die opluchting gepaard te laten gaan met erkenning. Daarvoor is bewustwording nodig. Bovendien kun je, als je je bewust bent van waar jouw trauma zich bevindt, trauma leren herkennen. Sterker, hoe bewuster jij je van je eigen trauma bent, hoe meer je om je heen zult zien dat onze hele menselijke wereld gebouwd is op trauma. Alles, tot aan oorlogen toe, is daarop terug te voeren. Dat kan een verdrietig inzicht zijn, maar het schept ook mogelijkheden! 

Completion Process

Maar hoe dat te doen? Zoals ik al aangaf: praten alleen helpt niet, want dat gebeurt op bewustzijnsniveau. Je kunt dan alleen helen waar je je al van bewust bent. Opluchting en erkenning is dus nodig, op onbewustzijns- en celniveau.

Hiervoor bestaat een prachtig proces: het Completion Process (CP)[1]. In het Nederlands kun je dat vertalen met voltooiings- of vervolmakingsproces. Je kunt dit proces op jezelf toepassen. Makkelijker is het om je te laten leiden door iemand die daarin getraind is: een Completion Process Certified Practitioner. Een CP werkt zo goed, omdat het gevoel gebruikt als ingang. Ik zal iets uitleggen over gevoel om het duidelijker te maken.

Onze gevoelens zijn onze leidraad in het leven. Als wij ons allemaal door onze gevoelens zouden laten leiden, zag de wereld er veel mooier uit. Dat klinkt misschien gek, want bij gevoel denken we vaak aan mensen met hele heftige emoties. Maar emoties kunnen juist zo heftig worden, omdat we geleerd hebben er geen aandacht voor te hebben. In het slechtste geval hebben we zelfs geleerd dat onze emoties er niet mogen zijn. We zijn genegeerd of zelfs afgewezen in onze gevoelens. Het voelt dan ongepast om gevoelens te hebben. Maar iedereen heeft gevoelens. Of je je er nou bewust van bent of niet. En jouw gevoelens vertellen je iets. Ze vertellen je wat je wilt of wat je niet wilt. Waar je verlangens liggen. Wat je wensen zijn. Onze gevoelens zijn net als water, vloeibaar. Ze kunnen wegvloeien, verdampen of verzamelen. Als je gehoor geeft aan je gevoel, verdampen ze. Als je er aandacht aan schenkt, vloeien ze weg. Maar als je ze negeert of wegstopt, verzamelen ze. Ze veranderen jouw levensstroom in ijs.

Wat je doet in een CP is luisteren naar wat je gevoel jou wil zeggen. Je komt via je vloeibare gevoel bij je verzamelde gevoel terecht. Zo raak je je eigen trauma aan. En vanaf daar kun je aan opluchting werken: het helingsproces. Dit doe je in een geleide visualisatie.

Wat levert het je op?

Jij kunt je eigen trauma helen.

Hierdoor:

Krijg je controle over je emoties

Verminder je jouw ‘triggers’

Blijf je rustig in situaties waarin je voorheen bang/boos/verdrietig werd

Groeit je zelfvertrouwen

Voel je veel meer verbondenheid met iedereen

Krijg je veel sneller voor elkaar wat je wilt

Luisteren mensen beter naar je

Zien mensen je staan

Voel je je gelukkiger dan ooit!

Hoe werkt het als ik je help?

Een CP-sessie duurt meestal tussen de anderhalf en twee uur. De eerste keer duurt soms iets langer. Ik geef de sessies in Leiden. Zodra we een afspraak hebben gemaakt, stuur ik je het adres. Een sessie kost 120 euro. Als je wilt, kunnen we eerst een kennismakingsgesprek hebben. Dit kan ook via Zoom. Stuur me een mailtje als je een afspraak wilt maken!

Corona

Ook in deze corona periode kan je een CP bij me doen. Tijdens het proces is het mogelijk om 1,5 meter afstand te houden. Als je er tegenop ziet om live af te spreken, kunnen we ook een sessie via Zoom doen. Het is dan wel belangrijk dat je op een rustige plek kan zitten waar je niet gestoord zult worden.


[1]ontworpen door Teal Swan.